Hubneme úsěšně - Kouzelné bylinky

Vyhledávaný výraz musí mít minimálně 3 znaky.

Kouzelné bylinky

16. 4. 2011 22:41

Pěstování bylinek je známé již od středověku, kdy pěstování bylinek bylo velmi hojné. V dnešní době jsou bylinky běžnou součástí zdravé výživy. Jsou zdravější a levnější variantou ochucování a kořenění pokrmů. V tomto článku si připomeneme nejznámější bylinky, které používáme v kuchyni. 

Bazalka „královna bylinek“

Je jednou z nejznámějších a nejoblíbenějších bylinek. Hodí se téměř ke každému jídlu, ale s rajčaty je téměř spřízněná. Je základní ingrediencí pro italské pesto (bazalka, piniové oříšky, česnek, sýr). Bazalkou ochucujeme také ryby, zeleninu, vepřové maso, skopové maso  a můžeme jí přidat i do dušených a rýžových pokrmů. Povzbuzuje chuť k jídlu a k trávení, odstraňuje pocit přejedení a nadýmání. Jednoletá křehká bylina miluje slunce a nesnáší zimu. Abyste jí udržely ve formě, odstraňujte květenství jakmile se objeví.



 

Pažitka

Duté zelené listy mají česnekovitou chuť a vysoký obsah vitaminu C. Přidává se do pokrmů těsně před dokončením, protože dlouhé vaření jí znehodnocuje. Najemno nasekaná zdůrazní
chuť másla a brambor, přidává se do polévek a pomazánek, k sýrům a tvarohu.
Pažitka je vytrvalá bylina, která je běžně dostání v supermarketech. Včas odstřihněte poupata, protože jakmile vykvete, není už tak kvalitní.



 

Saturejka

Je to skvělá bylinka při neslané dietě, protože listy si udržují velmi výraznou, trochu peprnou chuť, která připomíná tymián. Je to bylina, která se hodí do luštěninových pokrmů, salátů, na grilované telecí a vepřové maso, k drůbeži i králíkovi. Podporuje trávení a zamezuje nadýmání.





 

Rozmarýn

Je to velmi všestranná bylinka, která pochází z Středomoří. Má velmi aromatickou a ostrou chuť. Vždy bychom jí měli přidávat k jehněčímu a drůbežímu masu, obzvlášt když se připravuje na víně, s olivami, česnekem a olejem. Chutná dobře se silně aromatickou zeleninou, džemy, a rosoly. Posiluje nervy, povzbuzuje činnost srdce a krevní oběh, povzbuzuje chuť k jídlu.





Estragon

Je hlavní bylinkou francouzské kuchyně. Voní podobně jako lékořice. Nejsilnější tandem tvoří s rybami a drůbežím masem, elegantně doprovodí chuť hovězího, másla a smetany.
Jeho chuť velmi rychle proniká do pokrmů, proto se ho doporučuje přidávat jen malé množství.





Máta

Existuje několik druhů máty a vyznačuje se osvěžujícím mentholovým aromatem. Využívá se jak v receptech sladkých tak kyselých. Báječně zdůrazní chuť okurky, kozího sýra, melounu, hrášku, krevet, rajčat, telecího a jogurtu. Je skvělým doplňkem k letním dezertům  a tvoří základ osvěžujících nápojů, i alkoholických, nebo k čajům. Působí léčivě při žaludečních a střevních onemocněních, křečích, podporuje funkci žluče a jater.

 


Uchování bylinek:

Zmražení

Je velmi praktické a navíc zachrání většinu cenných látek i barvu. Na zmražení si natrhejte co nejčerstvější byliny. Nejvíc šťávy mají ráno, když jsou ještě orosené a pokud možno zastíněné. Slunce, zejména polední, přinutí rozpálené lístky uvolňovat éterické oleje do okolí. Bylina tak sice krásně voní, ale to, co byste z ní chtěli uchovat především, nenávratně uniká. Při mražení zůstává i krásná barva, proto vybírejte nepoškozené kousky bez skvrn a zažloutlých listů. K mražení se nejlépe hodí byliny s většími šťavnatými lístky – petrželka, máta, či s křehkými stvoly – pažitka.

Sušení

Některé byliny sušením získají, protože se jejich aroma zkoncentruje (dobromysl, tymián, rozmarýn, šalvěj), jiné o něj spíš přijdou (máta, meduňka, bazalka). Nesušte je na slunci, ale zavěšené na suchém, teplém, větraném a stinném místě. Kuchyň se pro tento účel nehodí, bylinky může znehodnotit pára obsahující tuky. Je nutné počítat se ztrátou barvy, ale přírodu lze obelstít sušením v mikrovlnce nastavené na plný výkon: bylinám zabaleným v ubrousku to trvá nanejvýš 4 minuty.

Chlazení

Jde o krátký, ale účinný způsob uchování. Chcete-li si před konzervováním užít bylinky ještě čerstvé, zchlaďte je. V ledničce vydrží déle a v lepším stavu než ve sklenici s vodou. V ní totiž začnou stonky a spodní lístky brzy podléhat zkáze. V plné kondici budou bylinky v chladničce asi týden – a během té doby se můžete rozhodnout pro způsob trvalejší konzervace . V plastové krabičce je uložte do přihrádky na zeleninu ve spodní části chladničky. Nádobu můžete částečně překrýt potravinovou fólií. Byliny v plastové krabičce ještě trochu svlažte vodní „mlhou“ z rozprašovače.

Nakládání

Elegantní způsob jak uchovat bylinu a zároveň ochutit olej nebo ocet. Při nakládání do oleje mějte na paměti, že nevyniká zrovna ideálními konzervačními schopnostmi. Jak mu bylinky předávají svojí vůni, pomalu hnědnou, a pokud se dostanou do styku se vzduchem, můžou se snadno kazit . Proto skleničky skladujte zásadně na chladném a tmavém místě a nedopusťte , aby byliny vyčnívaly nad „hladinu“ (olej můžete průběžně doplňovat). Přibližně po čtrnácti dnech – to už bylinky vykonávaly své a ve sklenici z nich zůstalo jen to nejlepší – můžete olej přecedit a uchovat samotný (pokud ho ovšem doléváte, klidně v něm bylinky nechte).

Prosolení

Nakládání do  soli je prastarou konzervační metodou. Tímto způsobem skvěle uchováte například bazalku nebo rozmarýn.
Takto zakonzervované byliny neztrácejí barvu, neplesniví ani se jinak nekazí. Protože jsou výrazně slané, při vaření s nimi už nepotřebujete další sůl. Do sklenice je vrstvěte v poměru 4:1, tedy čtyři díly bylin a jeden díl soli a mírně je přitom pěchujte. Do soli můžete naložit prakticky všechny zelené byliny, ty s většími listy nasekejte. Uchovávejte na suchém a chladném místě. Prosolené bylinky můžete ještě zalít i olejem, ale není to nutné.


(zdroj: Snadné vaření, internet)

0

Diskuse: Kouzelné bylinky

V diskusi není žádný příspěvek.

předchozí 1/0 další

Pro přidání komentáře je potřeba se přihlásit. Pokud nemáte účet, můžete si ho založit zdarma zde