Hubneme úsěšně - Červená řepa

Vyhledávaný výraz musí mít minimálně 3 znaky.

Červená řepa

26. 3. 2011 22:17

V posledních letech v našich jídelníčcích chybí především rozmanitost zeleniny. Mnozí z nás známe a využíváme zeleninu, která je nám nejznámější - okurka, rajče nebo paprika. Na pultech je ale mnohem více druhů zeleniny, které si zaslouží náš zájem. Pojďme si tedy něco říct o červené řepě.

Z historie červené řepy víme, že již před dvěma tisíci lety našla své uplatnění. Její kořen byl spíše mrkvovitého tvaru a konzumovaly se pouze její listy. Kořen byl využíván k léčebným účelům podle starých Řeků a Římanů.

Dnešní odrůda červené řepy byla vypěstována v 16. století a během pár set let získala velkou popularitu v celé  Evropě. Dnes je běžná ve velké části Evropy, a je používán značně ve skandinávských zemích, východní Evropě a Rusku. 

Červená řepa má sladkou, lehce zemitou chuť a hladkou až sametovou texturu. Má velmi specifickou tmavě červenou až fialovou barvu. Právě díky těmto atributům se stává klíčovou
součástí salátů.

Červená řepa je ideální součást zdravé výživy, je bohatým zdrojem sacharidů, dobrým zdrojem bílkovin, a má vysokou úroveň důležitých vitamínů, minerálů a stopových prvků. Má vysoký obsah kyseliny listové, proto se konzumace červené řepy doporučuje těhotným ženám, nebo ženám, které těhotenství plánují.  Kyselina listová může chránit před vysokým krevním tlakem, Alzheimerovou chorobou a demencí. Je taky velmi důležitá pro rozvoj dítěte během prvních 3 měsících těhotenství, jako prevence proti rozštěpu páteře, nebo vad míchy.

Červená řepa má vyšší obsah cukru než ostatní zelenina. Je bohaté na vitamín C, vlákninu, draslík, hořčík, mangan, a kyselinu listovou. Listy jsou vynikajícím zdrojem beta-karotenu, železa a vápníku. Betanin, látka získaná z červené řepy, se používá průmyslově jako červené potravinářské barvivo  např. ke zlepšení barvy rajčatového protlaku, omáček, marmelád nebo zmrzliny.

Červená řepa má příznivý vliv na správnou funkci některých orgánů v lidském těle.
Obsahuje rozpustnou vlákninu, která může pomoci snížit hladinu cholesterolu. Podle nedávného průzkumu nám může být dobrým pomocníkem při snižování krevního tlaku.
Tento průzkum byl ale založen na pití 0,5 litru šťávy (surové) z červené řepy.
Šťáva z červené řepy je chuťově velmi dobrá a výborně se dá nakombinovat s mrkví nebo jablečnou šťávou. Tyto šťávy jsou poměrně lehce k dostání v některých obchodech se zdravou výživou nebo s bio potravinami.

Díky vysokému podílu antioxidantů a minerálů je červená řepa výbornou prevencí proti různým druhům onemocnění včetně nádorových. Mnoho léčitelů a někteří lékaři doporučují šťávu jako prevenci proti rakovině nebo při rekonvalescenci po její léčbě, protože konzumace řepy přispívá ke zlepšení celkového stavu cévního systému (čistí krev). Je výborná pro celkové posílení imunity, při chřipkových stavech nebo horečnatých onemocnění.

Při nákupu si vybírejte řepu, která má hladký a nepoškozený povrch, pokud chcete v kuchyni použít i listy, měly by být ostré, čerstvé a ne příliš dlouhé nebo tlusté.

Vařená řepa (80g):

Kalorie 22 kcals Sacharidy 4,5 g
Tuk 0,2 g Vláknina 1,5 g

 

 

Doporučené denní množství:

Draslík 8 %
Vitamin B6 5 %
Vitamin C 4 %
Hořčík 4 %
Měď 3 %
Zinek 3 %
Kyselina listová 1 %

 

 

 

 

 


Úprava červené řepy:

Při manipulaci s červenou řepou doporučuji použít igelitové rukavice, právě díky barvě, kterou obsahuje.

Syrová:

lze oloupat a nastrouhat do salátů, nebo využít na šťávu společně s jinými druhy (mrkev, celer, jablka)

Vařená:

umytou, bez listů, ale neoloupanou a vcelku. Aby se živiny obsažené v řepě nevylouhovaly. Vaříme 40 – 45 minut. Pro vysoký obsah sodíku v řepě, není potřeba řepu solit. 

Pečená:

malé a střední kusy můžeme péct vcelku, nebo nakrájíme na čtvrtky. Lehce povaříme, vyskládáme do pekáčku, přidáme koření, olej a přikryjeme fólií. Řepu pečeme 1 – 2 hodiny (záleží na velikosti řepy) na 180º. Po upečení lehce sloupneme slupku.

 

Recepty:

Koláč z červené řepy:

  • 50 g hořkého kakaa
  • 180 g hladké mouky
  • 1 ½ lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli   
  • 250 g cukr krupice
  • 300 g vařené červené řepy
  • 3 vejce
  • kukuřičný olej 200 ml
  • vanilkový extrakt

Postup:

Troubu předehřejeme na 180º, přípravíme si a vymažeme pečící  formu (18 cm).
Do misky prosijeme kakao, mouku, prášek do pečiva, sůl a  vše smícháme. Pyré z červené řepy rozmixujeme v kuchyňském robotu, přidáme vejce, olej a vanilku, vše mixujeme do hladka. V suchých přísadách uděláme důlek a nalijeme do něj směs z červené řepy. Vše smícháme a nalijeme do pečící formy. Pečeme 40 minut.

Necháme vychladnout, vyjmeme z pečící formy a pocukrujeme moučkovým cukrem nebo kakaem.

Pečená červená řepa s tymiánem:

  • 1kg syrové řepy (můžou být různé druhy)
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • čerstvý tymián
  • lžička másla
  • Olivový olej

Postup:

Řepu přivedeme k varu v osolené vodě a dusíme asi 1 hodinu (doměkka). Zda je řepa uvařená můžeme vyzkoušet špejlí, nebo vidličkou. Po uvaření, řepu scedíme a necháme vychladnout. Celý proces můžeme urychlit tím, že řepu propláchneme ve studené vodě. Řepu rozdělíme na měsíčky nebo půlky, společně s olivovým olejem a tymiánem dáme do zapékací mísy a pečeme na 200º asi 30 min. Řepu občas zamícháme a necháme péct. Nakonec přidáme máslo, promícháme aby se máslo rozteklo.

Pomazánka z červené řepy:

  • Lučina
  • Povařená červená řepa
  • Sůl, pepř

Postup:

Ingredience smícháme a mažeme na pečivo.


(www.lovebeetroot.co.uk/, internet)

 

0

Diskuse: Červená řepa

V diskusi není žádný příspěvek.

předchozí 1/0 další

Pro přidání komentáře je potřeba se přihlásit. Pokud nemáte účet, můžete si ho založit zdarma zde